Lifestyle Lifie rintasyöpä style

Sädehoidon suunnittelu

Perjantaina vihdoin posti toi kirjeen sädehoidon aloitukseen liittyen ja tiistaina sitten tapasin sädehoidon lääkärini. Alkuun hän kyseli kuulumisiani ja jotenkin se itku vain siinä tuli, kun kerroin mitä kaikkea tässä on joutunut jo läpikäymään. Vaikka itse sitä luulee voivansa kertoa kaikesta itkemättä niin väistämättä se itku tulee ja ei siinä tietenkään mitään pahaa ole, en sitä niin tarkoita. Ja kyllähän tämä on sen verran rankka kokemus on ollut ettei se ihme olekkaan, että itkettää. Kävimme lääkärini kanssa läpi tulevan sädehoidon suunnitelmaa ja aloitusta. Haavan paranemisen osaltahan sädetys voi alkaa ja lääkärini olisi sitä mieltä, että sädetys annettaisiin myös kainaloon. Vaikka kainalo olikin leikkauksessa puhdas, on siellä itse syöpäsoluja aiemmin ollut. Näin halutaan varmistaa, että kaikki mahdollisetkin solut saadaan kukistettua sädetyksellä ja hyvä niin! Toki sädetys vaikuttaa käden toimintaan ja huonontaa sitä entisestään. Sanoinkin lääkärille, että se on jo niin huonossa kunnossa, että eiköhän tämäkin mene vielä samaan syssyyn!

Käsi tosiaan joutuu nyt koville, kun sädetys annetaan rinnan sekä kainalon alueelle. Käsi saattaa turvota, jolloin voi joutua käyttämään sellaista hihaan, joka laskee turvotusta. On olemassa hanskoja myös hihojen lisäksi. Toivotaan kuitenkin, että käsi pysyisi edes tämän asteisena ja turvotukselta vältyttäisiin. Sädehoito alkaa ensi viikon maanantaina ja siitä eteenpäin 25 arkipäivänä. Onneksi juhannuksena on sentään pidennetty viikonloppu! Aikataulullisesti saatiin sovittua sädetyksen ajat niin, että käyn hoidossa joko ennen Jannen työvuoroa tai suoraan hänen tullessa töistä. Hän odottelee sitten aina Minean kanssa sen aikaa sairaalalla. Jannella jää kolmeksi viikoksi kesälomalle 11.6. alkaen. Tuona aikana pääsee sitten helpommin eikä ajoilla ole niin väliä. Hoitoja annetaan sadoille ihmisille päivässä ja ajallisesti n. klo 8-18 välillä.

Käden turvotuksen lisäksi rinta saattaa alkaa punoittamaan, ihan kuin se olisi palanut auringossa. Ihoa saattaa kutittaa ja rasvausta suositellaan toistuvasti. Joillakin iho saattaa mennä jopa rikki, mutta tämäkin yksilöllistä ja riippuu jokaisen omasta ihosta. Sädetettyä aluetta ei saa altistaa auringolle seuraavaan vuoteen! Tuo oli aikamoinen tieto ja varmasti näin kesäaikaan tulee aikalailla rajoittamaan pukeutumista. Käytännässä vasemman puolen solisluusta kainaloon ja rinnan alue tulisi peittää kokonaan. Taitaa mennä vaatekaappi kesävaatteiden osalta uusiksi, puuh! Löytyiskö teiltä mitään vinkkejä tähän pukeutumisasiaan?

Näiden oireiden lisäksi sädetys aiheuttaa yleensä väsymystä. Edessä tulee olemaan 25 edes takaisin ajoa Meilahteen ja varmasti nuo matkatkin jo itsessään väsyttää. Haluan ne kuitenkin kulkea autolla, kun julkisilla joutuisin vaihtamaan muutaman kulkuneuvon välillä ja matkakin olisi kestoltaan pidempi. Itse toimenpide kestää vain joitain minuutteja. Väsymyksen lisäksi saattaa ilmetä lievää pahoivointia, johon mulla löytyykin jo valmiiksi sytostaattien ajalta Primperan lääkettä. suit / Spirit Store watch / Cluse*

Lääkärikäynnin yhteydessä kävin samalla ns. ”kuivaharjoittelemassa”sädetystä. Sädetys annetaan mulle hengitystä pidättäessä, jotta rinta olisi mahdollisimman kaukana sydämestä. Väistämättäkin säteitä tulee menemään keuhkoihin ja niihin voi ajan saatossa muodostua jotain sidekudosta. Sen ei pitäisi onneksi olla mitenkään vaarallista ja toki laskevat tarkkaan paljonko päiväannos sädettä tulee olemaan. Harjoitus tehtiin niin, että maatessa mulle laitettiin nenään ns. pyykkipoika (mikälie sen jutun oikea nimi :D) ja sitten suuhun hengitysputki, jonka kautta hengitin. Ensin kokeiltiin paljonko keuhkoihin mahtuu ilmaan ja sen jälkeen pidätin henkeä 25 sekuntia. Aluksi aika kuulosti pitkältä, mutta yllättävän hyvin se meni! Itse sädetyksessä aika ei välttämättä ole noin pitkä, mutta sitä testataan pisimmän ajan mukaan mitä voi pidättää. Sitten mun rintakehän alueelta otettiin viipalekuva, jonka mukaan piirretään sädetysalue. Sitä varten mulle tehtiin kolme tatuointipistettä ja siis ihan oikealla tatuointiaineella! Tämä sen takia ettei jokaisella sädetyskerralla tarvitse erikseen mitata mihin kohtaan sädetys annetaan. Pisteiden avulla he osaavat jokaisella kerralla antaa säteet oikeaan kohtaan. Pelkäsin pisteiden teon sattuvan kovasti, mutta yllättävän vähän se tuntui loppujen lopuksi. Ja leikauttuun kainaloon pisteen teko ei tuntunut missään!

Nyt olisi sitten edessä vielä viimeinen hoitoputki, joten eiköhän tämä ole ohi nopeammin kuin osaan ajatellakkaan! Katsotaan millaisia vaikutuksia tulee olemaan ja kerronkin teille aiheesta myöhemmin lisää.

Ja hei huomaatteko miten upeasti mulla on alkanut jo hiukset kasvamaan!! Arvaatte varmaan miten innoissani oon ♥ Mitäs veikkaatte tuleeko tummat vai vaaleat hiukset?

8 Comments
Previous Post
25.5.2018
Next Post
25.5.2018

8 Comments

 • Britta-Marianne

  Mahtaako sinusta olla tulossa blondi? Hius näyttää vaalealta ja tuuhealta. Kesäpukeutumiseen voisi varata erivärisiä, reilunkokoisia kevyitä huiveja, joilla saisi peitettyä sädetetyt alueet, ja voisi silti pukeutua mielekkäisiin vaatteisiin. Hienosti olet kaikesta selvinnyt 🙂 Positiivinen mielenlaatu on loistava lahja.

  • Marjut

   Kiitos <3 Vaikea sanoa mitä tästä tukasta tulee, mutta pääasia, että kasvaa 😀 Huivia on tosiaan tullut pidettyä, vaikka se hieman tyhmältä näissä helteissä on tuntunut.. Eteenpäin vain 🙂

 • Pellavasydämen Mervi

  Ikäviä kokemuksia sinulla. Ihan höpöä sanoa, että ymmärrän – ei kukaan voi ymmärtää, ellei ole itse samaa kokenut. Mutta kivusta tiedän, olen sitä koko ikäni kokenut. Ja tuosta itkemisestä, ihan luonnollista. Itse koen niin, että saan itkun pysymään poissa niin kauan, kun on jotain tekemistä ja muuta ajattelemista. Mutta kun joku kysyy, mitä kuuluu, vastaan ihan rehellisesti, että huonosti voin. SILLOIN saattaa itku tulla ja varsinkin, jos toinen on empaattinen ja osoittaa myötätuntoa. Onko se sitten itsesääliä? Myönnän, että joskus yöllä, kun kipua ei saa hallintaan, tulee itku ihan “itsestään”.

  Toivon sinulle sitkeyttä kestää vielä “viimeinen rasti” hoidoissa. Ensi kesänä kärsimys on vain ikävä muisto!

 • Saikku

  Olen niin pahoillani, että Sinua on kohdannut se vietävän inhottava syöpä! Mutta oon niin kiitollinen, kun olet kertonut paljon asioista, joita me niin monet joutuvat kohtaamaan. Toivon sydämestäni Sinulle kaikkea hyvää, tsemppiä ja voimia sädetyksiin, ennenkaikkea terveyttä ja ihanaa kesää Sinulle ja perheellesi <3

  • Marjut

   Kiitos paljon kommentistasi <3 Onhan tämä ollut ihan syvältä, mutta pian kaikki on ohi ja ollaan entistä vahvempia! Ihana kuulla, että kirjoitukseni ovat koskettaneet <3 Aurinkoista kesää!

 • Johanna

  Tsemppiä viimeiseen hoitorupeamaan! Aurinkoisen ja positiivisen luonteesi avulla selviät mistä vaan ❤
  Nauti kesästä!
  Terveisin, Johanna

 • Vanamolinnea

  Paljon paljon voimaa ja jaksamista tuohon sädehoitojaksoon! Sitten se on ohi ja kesääkin on vielä jäljellä. Arvostan suuresti sitä, että jaksat kirjoittaa myös asiatietoa hoidoista, sivuvaikutuksista ja apukeinoista, blogistasi saa todella paljon tietoa. Ja kuvat ovat ihania! Blogisi on raskaasta sairaudestasi huolimatta äärettömän positiivinen ja raikas.

  Olen ihan varma, että hiuksesi palaavat tummina. Tsemppiä!

  • Marjut

   Kiitos kommentistasi <3 Kyllähän tämä on voimia vienyt, mutta onneksi ollaan päästy kunnialla lähes loppuun asti hoidoissa! Tästä mennään vain eteenpäin entistä vahvempana! Toivon kirjoitukseni olevan tsemppaavia ja vertaistukea antavia, syöpä ei ole häpeä! Elämä on tätä, joten sillä mennään. Hiuksista on vielä vaikea sanoa, tuntuu, että ne ovat perus maantien väriset 😀 Ihanaa kesää!

Leave a Reply

Instagram

 • Today I have Pre-Christmas party vol. 2 🎄💋 and we have a Bollywood theme 💛 Any plans for the evening? ♡ .
.
.
Have a great evening!
.
.
.
.
#interior #interior4you1 #dinnertable
 • 🌟JOULUKALENTERI 15. LUUKKU 🌟 
Yhteistyössä @kivikivi kanssa haluamme toivottaa teille ihanaa joulun odotusta ❤ 
KIVIkivi on kahden naisen, äidin ja tyttären perustama yritys. He haluavat tuotteillaan synnyttää  harmoniaa ja arjen luksusta myös lapsille. Heiltä löytyy niin yöpukuja, pyyhkeitä, kylpytakkeja kuin pellavalakanoita. Tämän luukun alta voi voittaa tämän kauniin kylpytakin* (arvo 64€) joko valkoisena tai harmaana ♡
.
Osallistumisohjeet: 
1. Tykkää kuvasta
2. Seuraa mua & @kivikivi.fi
3. Tägää kaksi ystävääsi mukaan (voit osallistua useamman kerran eri ystävillä) 
4. Voittajan tulee seurata molempien tilejä. Luukku on avoinna 17.12.18. asti ja voittaja julkaistaan kuvan yhteydessä. Instagram ei ole osallisena arvontaan. .
.
Wish you a beautiful Satuday ♡
.
.
#kivikivi #kylpytakki #kids #kidsinterior .
*saatu
 • 🌟JOULUKALENTERI 14. LUUKKU 🌟 
Yhteistyössä @zaomakeupsuomi kanssa haluamme toivottaa teille ihanaa joulun odotusta ❤
Viikonloppuna mulla on luvassa kahdet pikkujoulut ja aion loihtia itselleni meikin näillä upeilla @zaomakeupsuomi tuotteilla, jotka ovat 100% luonnollisia ja hoitavia ♡
Tänään voi voittaa itselleen tämän luomiväripaletti Clin d` oleil n2, joka sisältää 10 kaunista luomiväriä, jotka ovat runsas pigmenttisiä, helmiäisiä ja metallisia. Sävyjä jokaiseen tilanteeseen ♡ 
Lisäks tämäni huulilakan sävyssä 035 Rasberry , joka antaa täyteläisen sävyn kiiltoa unohtamatta. (Arvo yht. 80,80€)
.
.
Osallistumisohjeet: 
1. Tykkää kuvasta
2. Seuraa mua & @zaomakeupsuomi
3. Tägää kaksi ystävääsi mukaan (voit osallistua useamman kerran eri ystävillä) 
4. Voittajan tulee seurata molempien tilejä. Luukku on avoinna 16.12.18. asti ja voittaja julkaistaan kuvan yhteydessä. Instagram ei ole osallisena arvontaan. .
.
Wish you a beautiful day!
.
.
#zaomakeup
 • Our hallway right now ♡ Koen, että kodin sisääntulo on kuin lämmin syli, joka sinua odottaa ♡ Ootteko samaa mieltä? .
.
Have a wonderful evening🖤
.
.
.
.
.
.
#hallwaydesign #hallway #gauharhelsinki #interior
 • 🌟JOULUKALENTERI 13. LUUKKU 🌟 
Yhteistyössä @living247_fi kanssa haluamme toivottaa teille ihanaa joulun odotusta ❤
Living 24/7 on sisustusverkkokauppa, josta löydät niin kotimaiset kuin skandinaaviset tuotemerkit. Tällä hetkellä omia suosikkejani ovat kaikenlaiset lyhdyt* ja kynttilänjalat, joiden loiste lämmittää kylmänkin päivän ♡ Tämän luukun alta paljastuu 50€ lahjakortti @living247_fi verkkokauppaan ♡
.
Osallistumisohjeet: 
1. Tykkää kuvasta
2. Seuraa mua & @living247_fi
3. Tägää kaksi ystävääsi mukaan (voit osallistua useamman kerran eri ystävillä) 
4. Voittajan tulee seurata molempien tilejä. Luukku on avoinna 15.12.18. asti ja voittaja julkaistaan kuvan yhteydessä. Instagram ei ole osallisena arvontaan. .
.
Have a lovely Thursday ♡
.
.
#living247 #home #homestyle #cozy .
.
*saatu
 • 🌟JOULUKALENTERI 12. LUUKKU 🌟 // LUUKKU SULKEUTUNUT//
Yhteistyössä @lennolhome kanssa haluamme toivottaa teille ihanaa joulun odotusta ❤
Pehmeät ja pörröiset torkkupeitot ovat yksi lemppari jutuistani etenkin talviaikaan ♡ Tämä tyylikäs torkkupeitto* lämmittää sinua takuulla! Niimpä yhdelle olisi tämän luukun takaa tiedossa tämä ihana Amanda-torkkupeitto naavavuorella koko 130×170cm (arvo 245€) ♡
.
Osallistumisohjeet: 
1. Tykkää kuvasta
2. Seuraa mua & @lennolhome
3. Tägää kaksi ystävääsi mukaan (voit osallistua useamman kerran eri ystävillä) 
4. Voittajan tulee seurata molempien tilejä. Luukku on avoinna 14.12.18. asti ja voittaja julkaistaan kuvan yhteydessä. Instagram ei ole osallisena arvontaan. .
.
Wish you a beautiful day!
.
.
#lennol #home #homestyle #cozy .
*saatu

Follow Me!