DECOR Lifestyle Lifie

Vinkkejä uuden sohvan valintaan

Sohva kokoaa perheen ja ystävät yhteen, tarjoaa rentoutumispaikan päivän päätteeksi ja toimii isona osana olohuoneen sisustusta. Koteja on monenlaisia, niimpä sohviakin löytyy erilaisiin tarpeisiin. Sohvan valinnassa kannattaa ottaa monia asioita huomioon, jotta valinnasta tulee varmasti just oikea. Uusi sohva, jossa sohvan väri, tyyli ja koko sopivat kodin sisustukseen, on etsimisen arvoinen. Meillehän kotiutui uusi sohva joulukuussa ja sen hankintaan liittyen ajattelin jakaa teille omia vinkkejäni. Tulen myös kertomaan erillisessä postauksessa meidän käyttökokemukset Unico Finlandin Viivi- sohvasta.

Meillä oli tärkeää, että;  

♦ sohva olisi tarpeeksi iso, jotta siihen mahtuisi koko perhe löhöilemään

♦ sohva olisi tyyliltään siro ja ilmava

sohvassa olisi pestävät päälliset

♦ sohva, olisi yhtäaikaa pehmeä sekä napakka istua

♦ sohva olisi laadukas ja mielellään kotimainen

Valitse sohvan koko tarpeen ja tilan mukaan

Lähtökohtaisesti kannattaa miettiä, mihin tarkoitukseen sohva tulee ja ketkä sitä käyttää. Meillä sohvaa käyttää kaikki kolme, mutta enimmäkseen minä ja Janne. Me tykätään makoilla sohvalla rennosti niin, että molemmat mahtuu siihen kunnolla eikä niin, että toinen on puoliksi lattialla tai ei mahtuisi sohvalle ollenkaan. Meillä käy myös jonkin verran vieraita, joten on kiva, että ruokapöydän tuolien ohella voi istahtaa myös sohvalle. Mieti sohvan käyttötarkoitus niin, että katsotaanko sohvalla telkkaria löhöillen vai käytetäänkö sohvaa seurusteluun ystävien kanssa?

Sitten tulee ottaa huomioon millaiseen tilaan sohva tulee, eli onko tarvetta kulmasohvalle, vuodesohvalle vai suoralle sohvalle. Monista sohvista on tarjolla erilaisia malleja, joista saa useita eri versioita, kokoja ja kankaita. Ensin kannattaa kuitenkin miettiä, että sohvassa on hyvä istua ja sen ulkonäkö miellyttää. Mielestäni on oleellista, että sohvan pääsee koeistumaan itse. En uskaltaisi tilata sohvaa, jota en ole testannut. Suosittelen kiertelemään huonekaluliikkeissä ajan kanssa ja koeistumaan mahdollisimman montaa eri sohvaa. Sohva on yleensä sängyn rinnalla huonekalu hankinnoista arvokkain ja lisäksi se suuren kokonsa vuoksi määrittelee paljon kodin tyyliä. Sen takia sohvan hankintaa kannattaakin pohtia huolella ja tarvittaessa turvautua ammattilaisen apuun. Monissa huonekaluliikkeissä työskentelevät ovat koulutukseltaan juurikin sisustussuunnittelijoita, joten pyydä heiltä vain rohkeasti apua. Myyjälle kannattaa näyttää pohjapiirros ja kuva tilasta, johon sohva tulee niin voitte yhdessä pohtia mikä olisi paras vaihtoehto juuri teidän kotiin. 

Mitä isompi olohuone sen isompi sohva, eikö niin? Liian pienet kalusteet saattavat näyttää suuressa tilassa yksinäisiltä. Etenkin isomman sohvan seuraksi kannattaa hankkia muita massiivisia kalusteita ja valaisimia. Meiltä kotoa löytyy kaareva lattiavalaisin, joka sopii kulmasohvan kanssa loistavasti yhteen. Myöskään pieneen tilaan ei kannata hankkia liian suuria huonekaluja, jolloin tilasta tulee ahdas ja epäkäytännöllinen. On myös hyvä miettiä sohvan sijoittaminen mahdollisesti myöhemmin uuteen kotiin tai tilaan. Moduulisohvat sopivat muunneltavuudensa vuoksi moniin koteihin.

Me valittiin meille kulmasohva ihan jo sen käytön perusteella, jotta kaikki mahtuisi siihen köllöttelemään. Kulmasohvan voi sijoittaa nimensä mukaisesti huoneessa olevaan kulmaan tai rajaamaan oleskeluun tarkoitettua aluetta. Toivoisinkin, että meillä olisi vielä joskus sellainen koti, jossa sohvalla voisi rajata tilaa sijoittamalla se huoneen keskelle.

Sohvan laadukkuus ja kotimaisuus

Koeistuttaessa sohvaa huomaa jo millaisista sohvista itse tykkää, mutta muutama asia kannattaa jälleen huomioida. Laadukkaan sohvan tunnistaa sen painosta, laadukkaat aidot materiaalit painavat paljon. Laadukkaassa sohvassa runko on massiivipuuta ja vaneria. Jousitus on jäykkä ja tukevas sekä kulkee vaakatasossa rungossa. Istuin- ja selkätyynyjen täytteissä on yleensä kaksi vaihtoehtoa höyhenuntuva ja vanu. Mikäli olet valmis näkemään vaivaa tyynyjen pöyhimisen suhteen niin kannattaa valita höyhenuntuva. Sen hyvä puoli on myös se, että sen avulla tyynyt säilyttävät muotonsa vuodesta toiseen kunhan vain pöyhit tyynyt säännöllisesti. Kierrevanu on loistava valinta mikäli haluat, että tyynyt pysyy ryhdikkäinä ilman erillistä pöyhintää. Vanun olisi hyvä olla lokeroituna selkätyynyissä muutamaan kerrokseen, jolloin tyynyt eivät käytössä menetä muotoaan. Laadukkaass, hyvin suunnitellussa sohvassa istuintyyny muodostuu useammasta eri vahvuisesta superlonista ja vanusta. Hyvä muistisääntö on myös, että istuintyyny on painava.

Yksi isoista kriteereistämme oli kotimaisuus. Sohvia ja joustinvuoteita valmistava Unicon tehdas sijaitsee Kauhavalla. Kolmannessa sukupolvessa vuoteita valmistava yritys on alkujaan 1950- luvulta.

Kotimaisuus ja käsityö ovat erittäin tärkeässä roolissa Unico Finlandin toiminnassa. Kotimaiset raaka-aineet ja eri yksiköissä tapahtuva käsityö nostavat Unicon tuotteiden kotimaisuusasteen erittäin korkeaksi. Kaikilla UNICO -tuottella on Suomalaisen Työn Liiton myöntämä Avainlipputunnus, joka kertoo korkeasta kotimaisuusasteesta ja osaltaan myös laadusta, tuoteturvallisuudesta ja yhteiskunta-vastuullisuudesta. Tuotteidemme materiaalit ovat huolella valittuja ja testattuja.

Mitä ottaa huomioon sohvakankaan valinnassa?

Kangasta valittaessa vaikuttaa myöskin se millaiseen käyttöön sohva tulee, kankaan huollettavuuteen sekä kestävyyteen. Kankaan martindale- luku kertoo hankauksenkestosta ja  20 000 – 25 000 martindalea on riittää hyvin kotikäyttöön. Julkitiloissa vaaditaan yli 50 000 martindalen kankaita.  Valonkesto kannattaa myös ottaa huomioon mikäli sohva tulee suoraan auringonpaisteeseen. Valonkesto määritellään asteikolla 1-8 ja 4 on perusvaatimus eli hyvä valonkesto. Tummat luonnonmateriaaleista valmistetut kankaat saattavat haalistua juurikin auringossa. Kovalle kulutukselle kuten lapsi- ja koiraperheisiin kannattaa valita keinomateriaaleja sisältäviä kankaita. Ne ovat likaahylkivämpiä kuin luonnonmateriaalit. Verhoiluvaihtoehtoja on todella paljon, joten suosittelen perehtymään kankaisiin hieman tarkemmin valinta vaiheessa. Huonekalukankaita on luonnonkuituisia (mm. puuvilla, pellava, villa, silkki), tekokuituisia (viskoosi, polyesteri) ja molempien sekoitteita.  Suosittu sekoite on polyesteri/puuvilla, koska siinä yhdistyy puuvillan hyvät ominaisuudet, kuten hyvä kosteuden sisällyttäminen sekä polyesterin kestävyys ja kuosissa pysyminen.

Sohvan ulkonäkö ja väri

Sohvaa valittaessa kannattaa miettiä myös sen väriä ja ulkonäköä. Etenkin värin kanssa kannattaa suosia vaaleita, harmoonisia sävyjä. Itse mietin meille yhtenä vaihtoehtona vaaleanpunaista sohvaa, mutta hetken asiaa mietittyäni pelkäsin kyllästyväni siihen ajan kanssa. Räväkän värinen sohva saattaa miellyttää hetken tai sopia tämän hetkiseen kotiin, mutta ei enään myöhemmin. Huonekaluliikkeistä kannattaa pyytää lainaan mallitilkkuja kankaista, jolloin voi rauhassa kotona miettiä värivaihtoehtoja. Pienellä tilkulla väri näyttää aina tummemalta kuin koko sohvan kokoisessa kankaassa. Itselleni kankaan värin valinta oli haastavinta ja kävinkin useita kertoja vertailemassa eri vaihtoehtoja sekä sovittelin tilkkuja kotona. Kannattaa valita väri, joka toimii neutraalina pohjana sisustuksen muille väreille. On helpompaa vaihdella tekstiilien värejä ja saada niillä uutta ilmettä aikaan sohvalla. Eriasteiset harmaan sävyt toimivat useiden muiden värien kanssa, mutta lämpöä kaivatessa hiekan sävyt toimii parhaiten.

Useimpiin sohviin on valittavana erilaisia jalka vaihtoehtoja ja ne antavat sohvalle oman ilmeensä. Sirot jalkavaihtoehdot ovat aika yleisiä ja tuovat lisää tilantuntua sekä helpottavat siivousta. Sohvan jalkojen valinnassa on hyvä huomioida se kuinka korkeat ne ovat. Mitä korkeammat jalat, sen korkeampi istumataso.

Meidän koko sohvaprojekti taisi kestää melkein puoli vuotta kokonaisuudessaan. Kuulostaa ehkä pitkältä ajalta, mutta ainakin meidän tapauksessa tuon ajan se vaati ja odotus todellakin kannatti.

Toivottavasti tästä oli teille hyötyä, kun seuraavan kerran uutta sohvaa valitsette!

 

 

yhteistyössä & kuvat:  Unico Finland

 

 

 

 

4 Comments
Previous Post
3.6.2018
Next Post
3.6.2018

4 Comments

 • Jenny

  Kiitos informatiivisesta postauksesta! Minä olen kyllä eri mieltä siitä että värisävyjen täytyisi olla vaaleita ja harmonisia. Mielipidekysymyshän tuo on. Eiköhän jokaisella ole oma makunsa, antaa värien loistaa jos tykkää 🙂 Meillä on appelsiininvärinen pieni nahkasohva sekä purppuraa kontrastiväriä muuten neutraalin/kylmänvaalean sävyisessä hirsitalossa. Itse suosittelen rohkeasti kokeilemaan eri värisävyjä, jos siltä yhtään tuntuu! 🙂 Parasta on, kun koti on asujan näköinen ❤️

  • Marjut

   Kiitos kommentistasi, mukava, kun pidit! Tarkoitin värin valinnalla vaaleaa ehkä sen takia, että mikäli on yhtään epävarma sen suhteen niin vaalea on aina hyvä valinta. Tottakai, jos kodista löytyy ennestään paljon värejä niin antaa palaa vain ;D Nimenomaan jokainen oman makunsa mukaan ja miltä itsestä parhaalta tuntuu! Todellakin kodit on asukkaidensa näköiset <3 Kivaa viikkoa!

 • Mirva

  Aivan ihana tuo sohva! Olen katsellut yhtenä vaihtoehtona kyseistä sohvaa ja haluisin juurikin vaalean ja nyt oli kiva nähdä kuvistasi juuri tuona 2hlö+divaani kokoonpanolla, mikä meillekin tulisi. Meillä on iso olohuone, joten sohvalla pitää olla pituutta 3m tai lähes tuo määrä. Ja juurikin, että kaksi mahtuu löhöämään. Tuossa on kuitenkin vielä ihan hyvä istuakin, koska istuinsyvyys ei mene liian isoksi, mikä meidän nykyisessä vanhassa ja tummassa rötiskädivaanisohvassa on ongelmana. Muistatko vielä kankaan mikä teillä on? Oletko ollut tyytyväinen pikkulapsiperheessä väriin nyt jonkin aikaa sohvan ollessa käytössä? Meillä on 7 ja 10 v. lapset, jotka eivät enää niin sohvalla tahmaa, mutta lisäksi löytyy koira, joka kyllä sohvalla löhöää. Vaaleassa sohvassa mietin juuri tätä väriä koiran näkökulmasta, kuinkahan toimii….

  • Marjut

   Siis tuo sohva on ihan mieletön! En voi sanoin kuvailla miten paljon me ollaan siitä tykätty <3 Ei mitään huonoa sanottavaa ja värikin oli täydellinen puolen vuoden etsinnän jälkeen! Meidän kangas on Orientin Stark 511. Sohva on riittävän iso niin, että siihen mahtuu useampikin henkilö pötköttämään. Istuin mukavuus on priimaa, just täydellisen pehmeä ja joustava yhtäaikaa. Meillä taitaa muutama suklaan tahra tullut äidin ja isin syödessä sohvalla eikä Minean jäljiltä. Meillä ei saa syödä sohvalla, joten se toki vaikuttaa asiaan 😉 Koiraa ollaan myös mietitty otettavaksi jossain vaiheessa, mutta eri asia on sitten pääseekö koira sohvalle 😀 Päälliset voi vesipestä koneessa, jos sattuu tahraantumaan. Tässä vielä linkki kankaaseen; https://lauritzon.fi/product/stark-new/
   Takaan, että ette tule katumaan päätöstä, jos Viivin valitsette! Ihanaa kesää ja kuulen mielelläni mihin päädyitte!

Leave a Reply

Artikkelit

Instagram

Instagram did not return a 200.

Seuraa minua!