Lifie travel

Syyslomakohteena Ahvenanmaa

Kaupallinen yhteistyö Visit AlandSomessa.com 

Ahvenanmaa – tuo kaunis saari, joka lumosi mut ensimmäisen kerran yli 10 vuotta sitten. Olin silloin entisen työpaikkani kanssa virkistyspäivillä Maarianhaminassa ja ihastuin paikkaan täysin! Muistan Kastelholman linnan, pannukakut ja Arkipelagin hotellin erityisen hyvin. Silloin Ahvenanmaa jätti jälkeensä pelkästään hyviä juttuja ja tiesin, että sinne pitää vielä päästä uudestaan. Turhan monta vuotta oli tässä välissä, mutta sitäkin ihanampaa oli käydä siellä reissussa yhdessä perheeni kanssa. Lomailimme kaupallisen yhteistyön merkeissä Ahvenanmaalla viime viikonloppuna ja kerronkin teille nyt tarkemmin meidän mahtavasta syyslomareissusta lisää!

Otetaan tähän alkuun kuitenkin pieni Ahvenanmaa tietoisku, jos se ei ole kaikille niin tuttu. Ahvenanmaalla asuu noin 29 000 ihmistä, joista Maarianhaminan kaupungissa asuu n. 11 500 ihmistä. Maarianhamina on ainut kaupunkin, mutta kuntia löytyy 16. Maarianhaminan kaupunki sai kansainvälisen setrifikaatin ISO14001 ensimmäisenä kaupunkina Suomessa. Sertifikaatti on tunnustus kaupungin jatkuvasta vastuullisesta työstä hyvän elinympäristön kestävän kehityksen hyväksi. Aika huikea juttu, mutta ei sinänsä yllättänyt, kun on siellä käynyt ja nähnyt maata. Ahvenanmaal on saari, jossa näet luontoa aina karuista silokallioista vehmaisiin lehtomaisemiin ja taianomaisiin havumetsiin. Ja tiesittekö muuten, että Ahvenanmaalle punainen rapakivigranittii on ominainen kivilaji ja siksi tiet ovat punertavia?

Reissun suunnittelu ja ennustettu myrsky

Saatiin vapaat kädet toteuttaa meille mieleinen reissu ja tuttuun tapaan valitsin meille kahteen eri paikkaan majoitukset. Haluttiin hieman päästä kiertämään Ahvenanmaata ja niimpä me päätettiin ottaa auto mukaan reissuun. Kyselin teiltäkin IG;n puolella vinkkejä Ahvenanmaalla tekemisen suhteen ja teiltä tulikin kivoja ideoita! Ensin meinasi käydä niin, että harkittiin jo hetki reissun ajankohdan siirtämistä sääennusteen vuoksi. Mä voin pahoin etenkin kovalla merenkäynnillä ja viime torstaina oli annettu toiseksi korkeimman luokan myrskyvaroituksia, jotka säikäytti aika paljon (mua etenkin). Ennusteita tarkemmin selvitettyäni päätettiin kuitenkin lähteä ja onneksi, koska mistään myrskystä ei ollut tietoakaan. Meidän laivana toimi Viking Line ja lähtöpaikkana Turku, johon ajettiin perjantaiaamuna. Laiva lähti aamulla klo. 8.45, joka tarkoitti sitä, että meillä kello soi jo viideltä, jotta ehdittiin ajamaan Vantaalta Turkuun. Minea oli kovin innoissaan koko reissusta ja odotti koko automatkan Ville Viikingin tapaamista ♥

Neidiltä kysyttiin hieman hermoja odottaessamme autossa laivaanpääsyä, mutta onneksi odotus palkittiin ja neiti oli super innoissaan etenkin laivan leikkipaikasta! Täytyy myöntää, että oltiin itekin aika positiivisesti yllättyneitä miten paljon tekemistä lastenalueella oli, vaikka pallomeri taisikin olla neidin lemppari. Onneksi meillä oli varattuna hytti, koska sen verran aikainen oli herätys, että neidille teki hyvää nukkua päikkärit ennen laivan saapumista satamaan. Ja onneksi Villeäkin pääsi halailemaan ennen perille pääsyä ♥

Maarianhamina ja Parkalandia Hotel

Laivan saapuessa Maarianhaminaan me suunnattiin ensin moikkaamaan Visit Alandin porukkaa, jonka jälkeen vietiin tavarat ekaan yöpymispaikkaan Park Alandia hotelliin. Valitsin meille ekaksi hotelliksi ihan keskustan tuntumasta kodikkaan perheomistuksessa olevan hotellin. Hotelli on vastikään täysin peruskorjattu ja olikin todella tyylikäs kokonaisuus. Me majoituttiin kahden hengen huoneessa, jossa oli väliovella käynti toiseen yhden hengen huoneeseen. Tavaroiden purkamisen jälkeen me lähdettiin katselemaan keskustaa kävellen. Vaikka kysessä oli myöhäinen perjantai-iltapäivä niin kadut tuntui rauhallisilta ja ihmisillä ei näyttänyt olevan mihinkään kiirettä. Rakennukset olivat kauniita ja yhden liikkeen edessä tarjoiltiin kuumaa glögiä. Saatiin siinä samalla vinkkejä keskustan ravintoloista paikallisilta. Suosituksesta päädyttiin Sittkof ravintolaan, joka olikin oikein hyvä valinta.

Syömisen jälkeen napattiin kamoja mukaan hotellillta ja ajettiin autolla Lilla Holmeniin, joka sijaitsi myös keskustan tuntumassa. Kyseessä on pieni saari, jonka lyhyt silta yhdistää manner-Ahvenanmaahan. Kaunis ruska peitti maan ja hiljaisuus oli käsinkosketeltavaa – niin mieletön paikka! Saarella on mm. uimaranta, lasten leikkipaikka ja rantapallokenttä ja voin niin nähdä miten ihanaa täällä olisi kävellä kesällä jätskitötterö kädessä 🙂 Lilla Holmenia kutsutaan myös lintusaareksi, koska siellä kuljeskelee vapaana kanat ja upeat riikinkukot. Siellä oli myös super söpöjä kaneja isoissa häkeissä ja voi, että miten Minea tykkäsi niistä ♥ Ne tulikin heti moikkailemaan meitä, vaikka näytti, että heillä oli juuri päivällisaika menossa 🙂 Lisäksi saarella oli lintutalo, jossa olisi ollut muita pieneläimiä, mutta se oli ehtinyt mennä jo kiinni siltä päivältä.

Mariebad

Saarelta ajettiin parin sadan metrin päässä olevaan Mariebad kylpylään. Olikin kiva ensin nauttia raittiista ulkoilmasta ja sen jälkeen suunnata lämpimään veteen, jota Minea jälleen kovasti odotti. Mariebadin kylpylä sijaitsee meren rannalla ja sieltä löytyy altaita niin aina vauvasta vaariin. Isosta sisäaltaasta on mahdollisuus mennä ulkoaltaaseen ihailemaan maisemia ja virkistämään itseään etenkin näin syysaikaan. Janne oli innoissaan valtavasta vesiliukumäestä missä taisikin tehdä hallin nopeimman ennätyksen laskussa 😀 Minea tykkäsi niin kovasti polskia ettei meinattu saada häntä lähtemään ollenkaan! Täytyy käydä useammin uimassa täällä kotonakin uimahalleissa, kun noin tykkää.

Uinnin jälkeen oltiin koko porukka aika puhki ja napattiin vain kaupasta pientä purtavaa hotellille mukaan. Meillä oli tarkoitus siirtää neiti omaan sänkyyn nukkumaan, mutta niin siinä kävi, että koko porukka nukahti neitiä nukuttaessa ja tuli sitten nukuttua kevyet 11 tuntia kaikilla. Just parasta!

Ahvenanmaan Museo, Kastelholman linna ja Smakbyn

Lauantaina me syötiin aamupala hotellilla ja vitsi miten hyvältä se maistui pitkien yöuninen jälkeen. Siitä pakattiin kamat kasaan ja ajettiin vieressä olevaan Ahvenanmaan kulttuurihistorialliseen museoon. Siellä uusittu perusnäyttely esittelee historiaa aina karuille saarille rantautuneista hylkeenpyytäjistä nykypäivän monikulttuuriseen yhteiskuntaan asti. Täytyy myöntää, että harvemmin tulee musoissa käytyä, vaikka ne ovatkin yleensä kiinnostavia. Janne meistä viihtyisi eniten erilaisissa museoissa olleessan tosi kiinnostunut historiasta. Itseasiassa mua kiinnosti täällä eniten Nuorisokulttuurin tekemä näyttely erilaisista tavaroista, joista osa löytyikin jo omasta lapsuudesta. Museosta löytyi myös kaksi erilaista leikkipaikkaa lapsille, joista neiti tykkäsi kovasti.

 Museon jälkeen me suunnattiin kohti Sundin kuntaa, jossa sijaitsee Kastelholman linnanraunio. Linna rakennettiin vuosina 1370 -1380 ja se on ainoa keskiajalta oleva linnoitus Ahvenanmaalla. Siellä asui Ruotsin kuningas Kustaa Vaasa pari kuukautta vuonna 1556. Historiasta sen verran vielä, että vuonna 1571 Erik XIV ja hänen vaimonsa Karin Månsdotter olivat vangittuina linnassa. Linnan lähettyviltä löytyy myös Vankilamuseo Vita Björnin ja ulkoilmamuseo Jan Karlsgårdenin, joissa ei tällä kertaa käyty. Lauantaina oli hieman sateinen päivä, mutta suuremmin sei ei linnaan tutustumista haitannut sateenvarjon kanssa liikkuessa ulkoalueilla. Linna on kerrassaan upea ja mitkä maisemat sieltä oli lammaslaitumille – kerrassaan upeaa! Janne jopa innostui kokeilemaan vanhoja haaarniskoja, jotka muuten painoi ihan tuhottoman paljon!

Linnassa kiertelyn jälkeen oli nälkä jo sen verran kova, että päädyttiin lonastamaan vieressä sijaitsevaan Smakbyn ravintolaan.  Ravintolan lisäksi sieltä löytyy tislaamo ja lähiruokapuoti, joita isännöi monista TV-ohjelmista ja keittokirjoista tuttu Michael Björklund – , joka on vuoden kokki sekä Suomessa että Ruotsissa. Ja voin sanoa, että ruoka oli aivan taivaallista! Maistettiin samalla Ahvenanmaan pannukakkuja, mutta ne ei tainnut upota kuin mulle 😀 Kurkattiin tislaamon puolelle ja ostettiin kotiinviemiseksi valmistaikina suklaakekseihin. Leivottiin ne muuten lauantaina ja ai, että miten maukkaita niistä tuli! 

Havsvidden

Taffelilta lähdimme ajamaan kohti Havsviddenia, joka sijaitsee Ahvenenmaan pohjoisosassa Getan kunnassa. Matkalla me poikettiin vielä Taffelin tehtaalla, joka oli kyllä omia odotuksiani pienempi paikka. Mutta kyllähän sieltä silti löytyi herkkuja siitäkin huolimatta mukaan 😀 Ajaessamme kohti Getaa me nähtiin upea vanha kirkko, jonka pihalle oli pakko pysähtyä hetkeksi. Ajaessamme Havsviddeniin tuntui kuin oltaisiin ajettu Lapissa kaikkien kauniiden havumetsien ja kiemuraisten teiden ympäröimänä ♥ Päästyämme perille Havsvidden resort & konferens pihaan olimme meren ympäröimänä kallioiden päällä. Meidän sviitti oli vielä lähempänä rantaa ja terassilta oli suora merinäköala, ah miten rauhoittavaa! Aaltojen lipatus kuului huoneeseen asti ja voin kuvitella miten tunnelmallista olisi yöpyä myrskynkin keskellä siellä.

Huilasimme huoneessa hetken muistipeliä pelaten ja sängyllä loikoillen. Siitä lähdimme päärakennuksen ravintolaan nauttimaan illallista ja ihailemaan upeita maisemia merelle. Saimme maisteltavaksi Havsviddenin Menun, joka oli erinomainen ja etenkin tuo jälkiruoka oli uskomattoman hyvää! Meidän mennessä ravintolaan klo 18 aikaan se oli vielä aika hiljainen, mutta pikkuhiljaa porukkaa alkoi tulla enemmän ja myöhemmin se olikin aika täynnä. Moni ajaa Maarianhaminastakin asti heille illallistamaan hyvän ruoan perässä enkä ihmettele ollenkaan! Illalla saimme ihailla todella kaunista purppuraa taivasta syödessämme. Mineakin jaksoi hyvin siihen nähden, että päikkärit jäi välistä sinä päivänä, mutta uni tulikin sitten heti huoneen ammeessa käynnin jälkeen. Ja jälleen kerran me nukahdettiin kaikki neidin kanssa samaan aikaan. Janne oli kyllä tainnut herätä jossain vaiheessa hetkeksi hereille, mutta me tytöt nukuttiin aamuun asti! Aamulla heräessä ja merelle katsoessani sanoinkin siinä ääneen, että olisi aika ihana joka aamu herätä tällaisesta näkymästä ♥ Me aloitettiin sunnuntaiaamu käymällä hotellin uima-allasosastolla, jossa oli yksi sisäallas ja ulkona poreallas. Ja ai, että olikin aika upeaa istua sumun keskellä poreissa jo aamulla ennen yhdeksää, voisin tottua! Siitä sitten aamupalalle ja sen jälkeen kierrettiin vielä kallioilla ja katseltiin lisää merta ennen kuin lähdettiin ajamaan takaisin Maarianhaminaan.

Merenkulkumuseo ja kotiinpaluu

Ajaessamme Maarianhaminaan päätimme ajaa matkan varrella olleeseen kahvilaan. Ikävä kyllä kallioiden päällä oleva Uffe på Berget oli jo suljettuna eikä päästy myöskään näköalatorniin, johon pääsi vain sisäkautta. Tätä kahvilaa on itseasiassa meidän ystävät muutama vuosi sitten pyörittäneet ♥ Ihailimme hetken maisemia ja jatkoimme matkaa. Bongasimme jo menomatkalla Maxinge ostoskeskuksen, jossa nopeasti pyörähdimme tulomatkalla. Viimeisenä aktiviteettina meillä oli vierailu Merenkulkumuseoon, joka on palkittu vuoden museoksi vuonna 2016. Museossa oli paljon nähtävää kolmessa kerroksessa ja saatiin kokea mm. millaista on aikanaan ollut asua laivalla ja pääsipä Mineakin pyörttämään ruoria. Tässä todella lapsiystävällisessä museossa on todellakin otettu lapset huomioon ja sieltä löytyi vaikka ja mitä tekemistä perheen pienimmille niin yksin kuin yhdessä perheen kanssa. Me etsittiin mm. laivarotta Rubyn omaa pienoisnäyttelyä, joiden ikkunat oli välillä niin ovelasti piilotettu ettei meistä kukaan niitä meinannut löytää 😀 Tätä museota suosittelen ehdottomasti, jos vierailette Ahvenanmaalla lasten kanssa,

Museon jälkeen napattiin Kotipitsasta pitsa autoon ja syötiin se siinä odotellessamme laivaan pääsya. Laivaan päästyä kierrettiin laiva, joka olikin tällä kertaa paljon isompi kuin tullessa. Muutaman kerran oli hyttikin hieman hukassa, mutta aina se onneksi löytyi lopulta 😀 Nukuttiin jälleen pienet päiväunet, jonka jälkeen oltiin leikkipaikalla ja myöhemmin syömässä sekä ostamassa tuliaisia tax free – myymälästä. Tässä laivassa olin hieman pettynyt lastenleikkipaikkaan, mutta onneksi tälläkin matkalla pääsi halailemaan Ville Viikingin kanssa ♥ Satamassa oltiin sunnuntaina klo 20 aikaan ja siitä sitten ajettiin vielä kotiin, jossa oltiin klo 22 aikaan.

Ihan mielettömän ihana reissu ja suositellaan Ahvenanmaata kesällä vierailun lisäksi näin syyslomaikaan, kun siellä on rauhallisempaa, mutta monet paikat ovat vielä auki. Alettiin jo suunnittelemaan ensi kesäksi uutta hieman pidempää reissua Ahvenanmaalle ja otetaan pyörätkin mukaan!

Moniko teistä on käynyt Ahvenanmaalla joskus? 

2 Comments
Previous Post
4.11.2019
Next Post
4.11.2019

2 Comments

  • Harnäs Stugor och Tornvilla

    Very nice blogg about visiting Åland! Lets hope a lot of people will find inspiration from this blogg! Thanks!

    • Marjut

      Oh how nice to hear that you like it that much 🙂 I really want to came back there again <3

Leave a Reply

Artikkelit

Related Posts

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Seuraa minua!