Lifestyle Lifie rintasyöpä

Pysäyttävä kirje

Olin viettänyt keskiviikkona ihan super kivan päivän töissä ja yhdessä pr-tilaisuudessa. Hain neidin päiväkodista ja ajettiin tuttuun tapaan kotiin. Kamat mukaan ja postilaatikon kautta sisälle. Postin seassa näin kirjeen tulleen HUS:lta ja arvasin sen olevan papa-kokeen vastaus. Revin kirjeen auki samalla höpöttäen neidin kanssa ja silmäilin kirjettä pikaisesti. Silmiini osui sana ”jatkotutkimuksiin” ja mun piti vetää muutaman kerran happea, että ymmärsin mitä siinä sanottiin. Kirjeessä luki, että papa-kokeessa on havaittu solumuutoksia mut on laitettu jatkotutkimuksiin. Lähete tulee kahden viikon tai maksimissaan kuuden kuukauden päästä riippuen löydösasteesta. Missään ei sanottu mitä solumuutoksia olisi löydetty vaan, että vaaditaan jatkotutkimuksia. Kyyneleet vierivät valtoimenaan ja näppäilin puhelimeen Jannen numeron. Täristen soitin ja kerroin mitä kirjeessä sanottiin. Minea raukka oli tietysti ihan ihmeissään miksi äiti itkee ja koitti lohduttaa halein ♥

Mun päässä pyöri ajatukset siitä, että syöpä on levinnyt ja kaikki se helvetti alkaisi uudestaan. Tuo tietämättömyyden olo on ihan järkyttävä kuin joku kuristaisi! Sain onnekseni mun syöpälääkärin kiinni vielä neljän jälkeen, vaikkakin hän oli vapaalla niin onneksi otti itkuisen puheluni vastaan. Kysyin osaako hän sanoa tähän mitään ja mitä mun kannattaa nyt tehdä? Hän koitti rauhoitella ja sanoa, että voin mennä yksityiselle gynekologille aiemmin tai voin jäädä odottamaan kirjettä HUS:n ajasta. Hän sanoi myös, että kohtuun leviäminen ei olisi mahdollista. Kiitin häntä puhelusta ja näppäilin Mehiläisen ajanvarauksen numeron. Päätin, että jos kerrankin voin itse saada tiedon aiemmin niin sen teen. En haluaisi odottaa tämän olotilan kanssa ja pitää itseäni jännityksessä ties kuinka kauan. Osa teistä voi varmasti kuvitella millainen ahdistus mulla oli kaiken sairastamisen jälkeen.

Sain ajan heti samalle illalle keskiviikkona ja menimme Jannen kanssa Leppävaaran Mehiläiseen. Reissu oli kuitenkin turha, koska omakanta.fi palvelussa ei ollutkaan vielä papa-kokeen tietoja kirjattu eikä gynekologi saanut niitä mistää selville. Hän kuitenkin kertoi, että mikäli tilanne olisi huono niin olisin jo saanut ajan jatkotutkimukseen. Hän ymmärsi mun huolen ja antoi numeron johon soitttaa seuraavana aamuna.

Soitin johonkin Naistenklinikan päivystysnumeroon, jossa papatestejä hoidetaan. Kysyin voisivatko he kertoa mitä muutoksia on löydetty ja miten edetään. Kerroin myös oman taustani itkuisena ja jälleen puhelimessa ollut nainen ymmärsi huoleni. Onnekseni hän kertoi, että papa-kokeesta oli löydetty lievä muutos, jonka pitäisi parantua itsestään ja jatkotutkimusaika on siksi vasta kesäkuussa. Luojan kiitos olin helpottunut ♥ Se tunne, kun kuulin hyviä uutisia oli niin mieletön! Ei ollut syytä pelätä syöpää, vaan tämä hoituu itsestään tai mikäli ei niin sitten se saadaan hoidettua pienellä toimenpiteellä. Kysyin voisiko siitä kehittyä syöpä ja nainen puhelimessa sanoi, että mahdollisesti silloin, jos en kävisi esim. 15 vuoteen tarkistuksessa voisi niin käydä. Nyt lievä muutos on havaittu heti ja sitä voidaan hoitaa tarpeen mukaan eikä siitä silloin pääse muodostumaan kohdunkaulansyöpää.

Tiedän, että tulen lopun ikäni elämään tietynlaisessa pelossa uusiutumisen suhteen, mutta tämä säikäytti kyllä toden teolla.

Onneksi tällä kertaa voin sanoa, että säikähdyksellä selvittiin!!

Onko muille tullut vastaavia muutoksia papa-kokeissa ja miten siitä eteenpäin on mennyt? 

kuvat; Mk_maison edit; minä

6 Comments
Previous Post
15.3.2019
Next Post
15.3.2019

6 Comments

 • Päivi Haverinen

  Syksyllä tuli minullekkin papakokeen tulos kirjeellä, jossa kerrottiin solumuutoksista. Menin ihan paniikkiin. Kirjeessä kerrottiin, että uusi näyte puolen vuoden tai vuoden päästä. Soitin lääkärille ja hän rauhoitteli et muutos todennäköisesti ns paranee itsestään eli ei syytä pamiikkiin ja jos jotain ilmenee vielä niin se hoidetaan pois ennenkuin kehittyy vakavempaa.

 • Emma

  Osallistuin nuorena hpv-rokote tutkimukseen ja kävin sen myötä useammin papa-kokeissa kun muuten. Tulokset myös tutkittiin normaalia monipuolisemmin/tarkemmin. Siellä tuli kerran tulos että joku arvo oli plussalla mikä ilmeisesti hoitamattomana voisi johtaa kohdunkaulansyöpään. Multa otettiin joku näytepala ja sen ollessa normaali, ei jatkotoimenpiteitä tullut.
  Voin vain kuvitella miten tuollainen on säikäyttänyt!! Mutta hyvä että ei ollut mitään super hälyttävää!

 • Emilia Heikkilä

  Hei, voin kuvitella huolesi määrän. Minulla on kahteen otteeseen Papa-koe hälyttänyt ja olen saanut seuranta-ajan 6kk päähän. Molemmilla kerroilla tilanne on silloin korjaantunut ja näyte ollut puhdas. Uskon, että sama sinullakin. Ole siis rauhallisin mielin! Rentoa viikonloppua koko perheelle.

 • Jenni

  Olin 21 vuotias, kun muutokset tulivat Papa kokeessa esiin. Olin siihen saakka käynyt vuosittain testissä yksityisellä. Kohdunkaulalta otettiin koepaloja jotka tutkittiin ja diagnoosi oli kohdunkaulan syövän esiaste. Tilannetta seurattiin vuoden välein ja n. 2 vuoden päästä löydöksestä sain puhtaan tuloksen, aloin sen jälkeen odottamaan esikoista. Nyt 7 vuotta myöhemmin käyn edelleen vuosittain papassa ja aina tulos on ollut puhdas.

  Lääkäri sanoi diagnoosin jälkeen, että nämä lievät muutokset ja esiasteet monesti häviävät itsekseen. Kovasti tsemppiä 🙂

 • Tiina

  Hei,
  Tulipa tarinastasi elävästi mieleen heinäkuinen perjantai-ilta vuonna 1990, jolloin löysin vastauskirjeen koskien 25 vuotiaiden joukkotarkastus papaa. Siihen aikaan vastaukset olivat joko valkoinen tai punainen kortti. Minä sain tietenkin punaisen, joka oikein kirkui syöpä! Kello oli jo niin paljon etten saanut yhteyttä mihinkään. Seuraavana päivänä oli parhaan ystäväni häät. Itkuksi meni koko häät,, koska olin aivan varma, että kuolen syöpään ennen kuin itse pääsen naimisiin enkä ikinä saa lapsia. Maanantaina sain kiinni ihmisen joka kertoi ettei se tarkoita vielä varmasti syöpää vain esiaste, muistaakseni 2. aste. Lopulta minulta poltettiin laserilla kohdunkaulan suulta muutos saman vuoden elokuussa. Kaikki meni hyvin. Olen niin kiitollinen Suomen järjestelmälle tehdä papa-tarkastuksia 5 vuoden välein. Ilman niitä tuskin olisin ollut onnellisesti naimisissa 25 vuotta ja kahden upean tyttären äiti. Olen käynyt sen jälkeen yhdityisellä vuoden välein ottamassa papakokeen joukkopapan väleissä, vaikkei kuulemma enää tarvitsisi.
  Ihana kuulla, että voit muuten hyvin❤️ Ymmärrän shokkisi ja varmasti ”syöpä-peikko” kummittelee aina jossain taustalla. Onneksi sait ihania ihmisiä kiinni jotka rauhoittivat mieltäsi kertomalla faktoja. Ihanaa kevään odotusta sinulle ja perheellesi❤️

 • Eija

  Minullekin on tullut vastaava kirje. Kontrolli 6 kk sisällä. Oma gynekologi sanoi että lähes kaikille naisille tulee näitä elämän varrella ja ne kontrolloidaan uudella näytteellä. Minulla siinä ei ollut mitään. Pysäyttäviä hetkiä ne ovat. Kaikkea hyvää sinulle.

Leave a Reply

Related Posts

Instagram

 • Thank you for your comments on my last photo 🙏❤ Have a lovely evening ♡
 • On wednesday I got a pap test result letter. There was some changes on my womp. I was afraid that same hell is starting again. But thank God that minor change is not dangerous 🙏
.
Keskiviikkona saadun papa-kokeen vastaus löytyneestä solumuutoksesta säikäytti todella pahasti ja pelkäsin saman helvetin alkavan uudelleen.. Onneksi kyseessä oli vain lievä muutos, jota seurataan 🙏 aiheesta lisää blogissa! .
.
.
📸: @mk_maison
 • So ready to bed 💤 How was your Tueday? ♡ .
.
.
.
.
#bedroomdecor #bedroominspo #bedroom
 • Look how cute little 🐶friend ♡ He will stay hole night with us ✨ Minea is so excited about Frank but nothing beats babies on Youtube 🙈 .
.
Have a lovely evening 🖤
 • Happy Women's Day you all beautiful ladies ❤ 
Haluan kiittää teitä jokaista elämässäni olevaa naista, jotka olette antaneet voimia, rohkaisua, tukea, inspiraatiota, olkapään suruille ja murheille. Yhdessä meissä on voimaa 💪🏻
 • Kaupallinen yhteistyö @airamelectric // Finally we have a new lamp 💡 Kaipasin meidän työ- ja vierashuoneeseen uutta valaisinta, joka olisi yhtäaikaa siro, pelkistetty ja riittävän tehokas. Tämä Tapio Wirkkalan suunnittelema Wirkkala K-2 kattovalaisin* on juurikin kaikkea sitä 👌🏻 Mitäs pidätte?
.
.
.
*saatu 
#airam #airamelectric

Follow Me!